En Sevdiğim KDE Uygulamaları


KDE Plasma, Unix-benzeri sistemler için en popüler masaüstü ortamılarından (desktop environment - kısaca DE) birisi. Ancak sadece bir DE olmaktan fazlası. KDE ekibi tarafından geliştirilen çok sayıda yazılım bulunmakta. Bugün en sevdiğim KDE uygulamalarına göz atacağız. Bütün bu uygulamalara şu linkten göz atabilirsiniz -> KDE Applications.

İki yılı aşkın süredir DE olarak KDE Plasma kullanıyorum ve bence gayet güzel bir DE. Bunun yanı sıra DE ile bilikte gelen birçok yazılımı günlük hayatta kullanıyorum. Aşağıdaki listede en sevdiğim yazılımlar yer almakta.

1. KDE Connect

KDE Connect

KDE Connect telefon ve bilgisayar arası senkronizasyon sağlayan bir yazılım. Telefona gelen bildirimleri ve çağrıları bilgisayarda bildirim olarak görebildiğiniz gibi; bilgisayarın ses ayarları yönetimi, ekran kiletleme ve bilgisayarı uykuya alma gibi birçok özelliği telefon üzerinden yönetebiliyorsunuz. Bağlantı sanılanın aksine bluetooth üzerinden değil internet üzerinden gerçekleşiyor. Yani iki cihazında aynı ağa bağlı olması yeterli.

KDE Connect'i aynı zamanda iş bilgisayarımdaki işletim sistemi olan Windows'da da kullanıyorum ve Linux ya da Windows kullanın kesinlikle tavsiye ettiğim bir KDE uygulaması.

Uygulama Sayfası -> KDE Connect

2. Dolphin

Dolphin

KDE DE ile birlikte gelen dizin görüntüleyici olan Dolphin beni kişiselleştirilebilir özellikleri ile kendine hayran bıraktı. Neredeyse her yerini değiştirebildiğiniz bir yazılım. Bu yönüyle hangi DE kullanırsanız kullanın herkes tavsiye edebileceğim bir yazılım.

Uygulama Sayfası -> Dolphin

3. KolourPaint

KolourPaint

Windows kullandığım zamanlar Paint ile sürekli birşeyleri görselleştirmek ve çizmek için uğraşırdım. Linux'a geçtiğimde GNU Image Manipulate yazılımı ile tanıştım ve çok güzel bir yazılım olmasına rağmen ufak çizimler için biraz ağır olduğunu düşünüyordum. Burada imdadıma KolourPaint yetişti! Windows'ta yer alan paint'in resmen KDE kopyası diyebiliriz. Bütün özellikleri ile Paint alternatifi olan bu programa göz atmanızı tavsiye ederim.

Uygulama Sayfası -> KolourPaint

4. Umbrello

Umbrello

Bir UML tasarım programı olan Umbrello beni çizim yönünden çok çizilen UML diagramlarını Code Generator Wizard özelliğiyle birçok dilde yazılıma dönüştürmesiyle kendine hayran bıraktı. Mutlaka incelenmesi gereken bir yazılım.

Uygulama Sayfası -> Umbrello

5. KTouch

KTouch

On parmak yazı yazma pratiği için oluşturulmuş bu uygulama Türkçe Q ve Türkçe F klavyeleri de kullanarak yazım hızı geliştirmeye üzerine kullanılabilir.

Uygulama Sayfası -> KTouch

6. Okular

Okular

Bir dosya görüntüleme yazılımı olan Okular'ı ilk olarak PDF dosyalar için kullanılabilir zannediyordum. Ancak PDF haricinde HTML, Markdown hatta Latex dosyalarını görüntüleme ve hatta düzenleyebilme olanağı sağlıyor. Şuan herhangi bir metin dosyasından tutun, resim dosyalarına kadar herşeyi Okular ile açıyorum diyebilirim. :)

Uygulama Sayfası -> Okular

7. Okteta

Okteta

Herhangi bir dosyanın hex ve bit formatında görüntülemek için kullanılan KDE uygulaması. Low-level yazılımlar üzerine çalışanlar ve hackerlar için çok işlevsel bir yazılım olduğunu söyleyebilirim.

Uygulama Sayfası -> Okteta

8. Kalzium

Kalzium

Bir eğitim yazılımı olan Kalzium periodik tablodaki bütün elementleri bize sunuyor. Atom yapıları, elementlerin erime noktaları vb. daha birçok bilgiyi bulabileceğiz bir yazılım.

Uygulama Sayfası -> Kalzium

9. KBruch

KBruch

Yine bir eğitim yazılımı olan KBruch ortaokul seviyesi matematiksel denklemler ve sorular ile pratik yapabileceğiz bir yazılım. Ara sıra pratik yapmanın iyi geldiğini söyleyebilirim :)

Uygulama Sayfası -> KBruch

10. KNight

KNight

Bir satranç oyuncusu olarak bu uygulamayı listeye koymasam olmazdı. KNight KDE'nin satranç oyunudur. Farklı satranç motorları ile farklı zorluklarda mücadele edebilme, oyun geçmişini kaydetme ve kendi satranç motorunuzu geliştirebilme gibi özellikleri bu uygulamayı kullanmamdaki en nedenlerdir. Satranç severlere tavsiye edilir.

Uygulama Sayfası -> KNight

Bonus - KRuler

KRuler

Çok basit bir yazılım olmasına rağmen çok işlevsel olmasıyla beraber, bazen cetvel bulamadığımda kullandığım için bu listeye girmeyi hak ettiğini düşündüğüm yazılım.

Uygulama Sayfası -> KRuler


Umarım bahsettiğim yazılımlar ilginizi çekmiştir ve sizlere yardımı dokunabilir. Bu güzel yazılımları bize sağlayan KDE geliştiricilerine minnettarız.

Yazılım ile kalın!

Not: Görseller KDE'nin kendi sitesinden alınmıştır.